Zgodovina

Pihalni orkester Krško je nastal leta 1957 na pobudo delavcev takrat največje tovarne celuloze in paprija v občini Krško. Prvi dirigent je bil Maks Umek, s prihodom prof. Draga Gradiška, leta 1975, pa je orkester rasel tako številčno kot v kvaliteti. Leta 2004 je dirigentsko mesto prevzel pozavnist in domačin Dejan Žnideršič, ki uspešno nadaljuje kvalitetno delo orkestra.

Orkester je prejemnik najvišjih priznanj na državnih tekmovanjih in na tekmovanjih v tujini: srebrno priznanje na mednarodnem tekmovanju v Valenciji, Španija (1994), zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju v Kerkrade-u na Nizozemskem (1997), zlata plaketa s posebno pohvalo na državnem tekmovanju v koncertni skupini (1995, 2000, 2006) in srebrna plaketa na državnem tekmovanju v koncertni skupini (2012).

Posneli so tudi 4 zgoščenke in 1 DVD.

Orkester pa se lahko pohvali ne samo s priznanji s tekmovanj, vendar tudi z uspešnimi koncerti, na katerih se dostikrat kot solisti predstavijo odlični domači glasbeniki. Kot največji uspeh v zadnjih letih pa si štejejo glasbeno-plesno-vizualni projekt ‘Pihalni orkester Krško v risankah’, katerega si je v desetih predstavah leta 2015 in 2016 ogledalo skoraj 5000 obiskovalcev iz Posavske in Dolenjske regije. Poleg koncertov doma, pa so igrali v Franciji, Avstriji, Nemčiji, Italiji in drugod po Evropi.