koncert

Letni koncert 2020

V soboto, 25. januarja 2020, smo v Kulturnem domu Krško izvedli svoj letni koncert. Pod vodstvom dirigenta Dejana Žnideršiča smo zaigrali štiri glasbena dela tujih avtorjev.

Uvodni skladbi Mars in Jupiter sta del orkestralne suite Planeti, najbolj znano delo skladatelja Gustava Holsta. Z Marsom smo prisluhnili izrazu tesnobe ob grozečem obetu vojne, medtem ko nas je Jupiter popeljal v vedrejšo plat življenja in zanos radosti.

Koncert je povezoval Goran Miljanović (foto: Goran Rovan)

Iz kozmičnih prostranstev se je glasbeno popotovanje spustilo na Zemljo. Sledila je skladba Pompeii, glasbena noviteta dobrega prijatelja Pihalnega orkestra Krško, Joséja Alberta Pine. Zvabili smo vas na epsko avanturo, v kateri smo se znašli v begu pred eksplozijo mogočnega vulkana Vezuva, ki je leta 79 mesto Pompeii zbrisal iz obličja zemlje.

Dejan Žnideršič je dirigent Pihalnega orkestra Krško od leta 2013 (foto: Goran Rovan)

Sledil je Fantom iz opere, avtorja Andrewa Lloyda Webbra, aranžma Johana de Meija. Zaigrali smo izseke znanega muzikala, ki govori o fantomu in njegovi obsedenosti z ljubeznijo do operne pevke Christine ter nesrečnih dogodkov pariške operne hiše.

Zaključili smo z glasbo iz muzikala West Side Story, delo skladatelja Leonarda Bernsteina, aranžma Naohira Iwaia. Zgodba o prepovedani med fantom in dekletom, ki pripadata sprtima tolpama mladostnikov z ulic New Yorka.

Na koncertu posebni gost

Ob koncu koncerta smo spoznali še posebno zgodbo orkestra. Pred štiridesetimi leti je v Krškem živel ameriški fizik Joe Judge, ki je bil pomemben člen pri gradnji krške nuklearke. Ob njegovih sprehodih po krških ulicah je večkrat slišal igranje instrumentov, zato se je nekega dne odločil, da razišče od kod prihajajo ti zvoki. Spoznal je prof. Draga Gradiška in kmalu je zaigral tudi s krškimi godbeniki. Član orkestra je bil skoraj eno leto. Za letošnje dopustovanje je izbral Slovenijo in Krško, na koncertu pa je sedel ob svojih prijateljih in zaigral kot nekoč.